Hoppa till innehåll

Livet som fatägare

Köp fat

Att äga ett fat med unik och högklassig High Coast Whisky, själv, tillsammans med dina vänner eller via ditt företag är ett spännande sätt att fördjupa ditt whiskyintresse. Som fatägare hos oss väntar dig ett whiskyäventyr, fyllt av erbjudanden och upplevelser. Alla aktuella uppgifter om fatägade hittar du under Mitt Fat

Fatfyllning

Vid ett antal tillfällen varje år ordnar vi fatfyllardagar för våra nya fatägare. Då kan du, och de du eventuellt äger fatet tillsammans med, vara med från början. Du väljer ut ditt fat, fyller det, väger det, märker det och spikar på fatplaketten. Därefter hamnar fatet i lagerhuset för att påbörja utvecklingen från nydestillat till whisky. Du kan även kombinera denna aktivitet med lunch och whiskyprovning.

Provsmakning

Du har sedan möjlighet att följa mognadsprocessen genom att provsmaka innehållet i ditt fat. Vår rekommendation är att du gör det varje år. Självklart kan du göra detta vid destilleriet men du kan även få ditt fatprov vid någon av de många mässor där vi medverkar. För att få ditt fatprov måste du beställa senast tre veckor i förväg via fatägarwebben.
För att prova ditt fat hos oss på destilleriet bokar du också ditt fatprov via fatägarwebben minst två veckor innan ditt besök.

Buteljering

När du bedömer att ditt fats innehåll mognat färdigt bokar du din buteljering via fatägawebben. Flaskorna vi buteljerar på är på 50 centiliter. Ett fat på 39,25 liter rekommenderar vi att du lagrar mellan tre och fem år men varje fat är unikt och det är du som bestämmer. Du väljer om du vill buteljera innehållet i en eller två omgångar. (För delad buteljering utgår en mindre avgift.) Normalt buteljerar vi vid fatstyrka men om du hellre vill ha din whisky med en lägre alkoholhalt så ordnar vi det mot en avgift. För att slippa kylfiltrering buteljerar vi dock inte whiskyn vid en lägre alkoholhalt än 46 % (50 % för sherryfat). Delar av flaskans etikett har du också möjlighet att designa själv.

Provningar, resor och andra aktiviteter

Vår ambition är att ditt fatägande ska vara början på en relation där vi kan erbjuda upplevelser för dig som whiskyentusiast. Det kan röra sig om provningar eller aktiviteter där du har möjlighet att utbyta erfarenheter med andra fatägare.

High Coast Whiskyfestival

Varje sommar ordnar vi en whiskyfestival på destilleriet i Bjärtrå. Här samarbetar vi med ett antal andra företag i branschen för att göra detta till sommarens whiskyhändelse. Som fatägare blir du inbjuden men självklart är du välkommen även om du inte ännu äger ett eget fat. Passa på att se några andra platser längs Ångermanälven i sommarskrud.

Whiskyakademi

För dig som är en äkta eldsjäl har vi också skapat en Whisky Akademi, en omfattande genomgång av den ädla konsten att producera maltwhisky. Under utbildningen kommer du, under ledning av vår personal och med destillerichef Roger Melander i spetsen, att jobba i vårt destilleri. Allting i tillverkningsprocessen tas upp, från malning av malten till fyllning av fat. Naturligtvis varvas det praktiska arbetet med teoripass, whiskyprovningar och goda middagar.

Gå med i Whiskyklubben

Skapa din egen single malt whisky. Dela vår passion. bli fatägare.

Gå med nu

Gör som 13k+ andra whiskynjutare, prenumerera på

The High Coast Whisky Insider