Hoppa till innehåll
3 maj 2024 08:03

Svenskt countryband klart för High Coast Whiskyfestival

Bandet John Henry med rötter i Piteå gästar High Coast Whiskyfestival

Bandet John Henry med rötter i Piteå gästar High Coast Whiskyfestival.

High Coast Whiskyfestival är numer ett givet inslag i festivalsommaren. Helgen 28-29 juni fylls älvstranden vid destilleriet av glada besökare som njuter av musik, mat och dryck. Under två dagar hålls hela 16 whisky- och romprovningar, både med High Coast Distillery, men även med våra vänner på Clydesdale, SMWS, Amrut och Adrnamurchan.

Idag står det klart att countrybandet John Henry spelar under lördagen på whiskyfestivalen. På lördagseftermiddagen förgylls älvstranden med stämningsfull countrymusik. Sedan tidigare är även det lokala coverbandet Studio 3 bokat för att spela under fredagskvällen och festivalen avslutas i sedvanlig ordning med Nylands Järn på lördagskvällen.

“Vi är glada över att det finns så många duktiga svenska musiker i vår närhet. För oss känns det extra kul att vi i år enbart har norrländska band på festivalen” - Kommenterar vd, Linus Håkansson

Grunderna till John Henry lades redan 2008, då en akustisk kvartett med inspiration från bluegrass och old-time. Med den grunden släpptes två album, och belönades med lika många vinster i Country-SM. Därefter kom en stor förändring in i bilden – elektricitet. Med såväl elgitarr som pedal-steel följde en naturlig transition mot honky-tonk och western swing, två genres de varit trogna sedan dess. Under vintern har de släppt singlar med titlar som "Oklahoma", "Dig That Grave" och "A Couple of Days". Alla är de hämtade från albumet – "Lucky Luck, vilket släpptes den 1 mars.

Utöver att vara förstklassig countrymusik kan, för den inbitne fantasten, följande information vara av stort värde: valet av inspelningsplats för "Lucky Luck" föll sig naturligt – Nashville, Tennessee.  Den ena halvan är inspelad på legendariska Cinderella Sound Studios. Vars ägandeskap utgörs av Wayne Moss, som utöver att driva Nashvilles äldsta independentstudio även är medgrundare till kultförklarade Area Code 615 och Barefoot Jerry. För att färdigställa den andra halvan riktades stegen mot en annan studio med tyngd – Alex The Great, driven av Brad Jones. 

John Henrys senaste album går att lyssna på här: Spotify

Bifogade filer