Hoppa till innehåll
31 mars 2021 07:52

Silent Mills 03 – Svanö – tredje utgåvan i serien Silent Mills från High Coast Whisky

Den 13 april lanserar High Coast Whisky Silent Mills 03 – Svanö. Den tredje utgåvan i serien Silent Mills tränger även den djupare in i vårt rökiga recept, den här gången med inslag av svensk ek. Även denna utgåva berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria
Den 13 april lanserar High Coast Whisky Silent Mills 03 – Svanö. Den tredje utgåvan i serien Silent Mills tränger även den djupare in i vårt rökiga recept, den här gången med inslag av svensk ek. Även denna utgåva berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

Den 13 april lanserar High Coast Whisky Silent Mills 03 – Svanö. Den tredje utgåvan i serien Silent Mills tränger även den djupare in i vårt rökiga recept, den här gången med inslag av svensk ek. Även denna utgåva berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

De fyra utgåvorna i vår serie The Origins, Älv, Hav, Berg och Timmer tar fasta på vårt ursprung och platsen där vi tillverkar vår whisky. Silent Mills tar utgångspunkt i Timmer och dess rökiga smakspektra och är en rökig bourbonfatslagrad whisky där ambitionen varit att låta den stillsamma älvröken svepa in och förgylla vår bourbonfatslagrade whisky. Silent Mills 03 fördjupar dessa smaker med inslag av svensk ek vilket lyfter fram nya dimensioner av rökigheten och tillför en annorlunda sötma.

– I Silent Mills 03 har smaken influerats av svenska ekfat vilket blev mycket lyckat. Rökigheten får sällskap av citrus och en sötma som växer till sig med lite tid i glaset. En kul och spännande whisky helt enkelt, säger kvalitetsansvarige Lars Karlsson

Fakta – Silent Mills 03 - Svanö

100 % av whiskyn är initialt lagrad på bourbon barrels. 18% är dessutom lagrad större delen av tiden på nya svenska ekfat. 91,1% av ingående whisky är rökig med en rökighet på 40-46 ppm. Silent Mills 03– Svanö är äldre än sina föregångare, whiskyn är mellan 6.42 – 9,04 år med ett snitt på 8,38 år.

Smaknoter

Doft: Päron, ingefära, vaniljsås. Lätt doft av torv, apelsinskal och muskotnöt.

Smak: Söt torvighet, vanilj med ett citrusstråk, brödkryddor.

Eftersmak: Söt med toner av lakrits och tobak.

Säljstart: 13 april på Systembolaget

Artikelnr: 4089102

Pris: 799 kr

Om Svanö sågverk

En bit upp längs Ångermanälven från Härnöbukten ligger en ö mitt i älvfåran, Svanö. När den skogsindustriella revolutionen svepte över Norrland och Ådalen från 1800-talets mitt, fick plötsligt ön betydelse. Läget i älven var idealiskt för ett sågverk. 1867 började det nybildade Svanö Aktiebolag bygga ett sågverk på ön, färjeförbindelse öppnades med fastlandet och människor flyttade in.
Nu började storhetstiden för Svanö. Ett samhälle växte fram och 1907 tillkom en stor massafabrik på ön. Befolkningen fortsatte att öka. 1914 arbetade inte mindre än 1500 personer på ön och tillsammans med sina familjer bildade de ett mycket livaktigt och vibrerande samhälle. Svanö var känt för sin starka arbetarrörelse och sina eldfängda politiska strider.

1930 drabbades Svanö sågverk av samma öde som många andra av Ådalens ångsågar, eldsvåda.

I den stora rationaliseringsvåg som sköljde över den norrländska skogsindustrin på 60-talet drabbades också Svanö. Massafabriken lades ned 1966. Av det pulserande samhället finns det numera mest stolta minnen kvar som är en del av vår gemensamma industrihistoria.

För mer information vänligen kontakta

Henrik Persson, VD och försäljningsansvarig

Tel: +46 (0)70-552 02 72

E-mail: henrik@highcoastwhisky.se 

Bifogade filer