Hoppa till innehåll
11 oktober 2023 06:33

High Coast Whisky Solera Batch 04

Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på. Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solera–systemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Whisky från att genomföra ett fullskaligt experiment med solera-lagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand. Den 15 december 2020 presenterades den första buteljeringen från solera–systemet High Coast Solera Batch 01. Nu är det dags för den fjärde upplagan och High Coast Solera Batch 04 lanseras på Systembolagets beställningssortiment den 11 oktober 10.00 med artikelnummer 5023102

Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på. Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solera–systemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Whisky från att genomföra ett fullskaligt experiment med solera-lagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand. Den 15 december 2020 presenterades den första buteljeringen från solera–systemet High Coast Solera Batch 01. Nu är det dags för den fjärde upplagan och High Coast Solera Batch 04 lanseras på Systembolagets beställningssortiment den 11 oktober 10.00 med artikelnummer 5023102.

Ett solera–system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de så kallade Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken ur. Eftersom man tappar ur whisky från solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna, yngre whisky från högre våningar blandas med äldre whisky i våningen under. Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit. På så sätt kommer all whisky som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara minst sex år gammal men ha olika karaktär över tid.

Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.

Smaknoter

Doft: Ek, muskotnöt, vanilj, kokos, moget päron.
Smak: Honung, kryddnejlika, anis, kola och gröna äpplen.
Eftersmak: Vanilj och svartpeppar.
Snabbfakta

Alkoholhalt: 52,5 % ABV
Ålder: 6-9,11 år
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Solerasystem av bourbonfat och svensk ek
Antal flaskor: 1600 st (Systembolaget 1000 st)
Flaskvolym: 50 cl

Artikelnummer: 50231-02
Pris: 849 SEK

Bifogade filer