Hoppa till innehåll
10 september 2018 18:47

BOX PLANERAR NAMNBYTE PÅ VARUMÄRKE OCH DESTILLERI

Den här nyheten hade vi nog inte själva räknat med att publicera om ni frågat oss för ett år sedan. Box byter namn? Knappast. Men nu har vi startat en namnbytesprocess och det här är bakgrunden
Den här nyheten hade vi nog inte själva räknat med att publicera om ni frågat oss för ett år sedan. Box byter namn? Knappast. Men nu har vi startat en namnbytesprocess och det här är bakgrunden.

Förra sommaren uppmärksammades vi av det brittisk/amerikanska whiskyföretaget Compass Box att de tycker det finns ett problem med att våra namn är förväxlingsbara, framförallt på produktnivå och framförallt på de internationella marknaderna. Vi kunde inte annat än instämma i att det är olyckligt med risk för förväxling och och det är inte bra osäkerhet hos kunder och marknad. Deras budskap var också tydligt, ni bör göra något åt saken.

Nu följde en period av kontakter med varumärkeskonsulter och juridisk expertis för att uttreda vårt läge. Är detta en fråga där vi ska ta strid för vårt namn? Hur ser vår position ut och våra möjligheter till framgång? När Box styrelse sammanfattar läget senare på hösten står det ganska klart att en varumärkeskonflikt skulle bli mycket kostsam och troligtvis utdragen med en direkt följd att vår internationella expansion skulle bromsa in rejält under tiden. Compass Box har funnits på marknaden längre, är väl etablerad och har dessutom starka delägare i Barcardi.
Styrelsen och ledningen var enig i att det bästa för Box är att byta namn, på destilleriet och för vårt whiskyvarumärke. Efter en intensiv process enades vi om namnet High Coast Distillery (som ju redan finns i vår namnflora) och High Coast Single Malt Whisky.

Med namnet High Coast vill vi koppla vårt destilleri och varumärke ännu starkare till regionen, till Höga Kusten och till den fantastiska plats vi lever och verkar i. Vi gillar det nya namnet och ser spännande möjligheter när vi nu knyter oss närmare området Höga Kusten och de unika värden som är så betydelsefulla för oss och regionen. För oss är platsen där vi finns så oerhört viktig för vår identitet och vår produkt. Nu gör vi platsen lite större, från udden ute i Sörviken till en av Sveriges mest spännande besöksregioner, ett världsarv. Vi tycker inte den uppkomna läget var optimalt, men ur det gamla ser vi något nytt och ännu starkare växa fram.
Box kommer naturligtvis alltid att vara platsen där vi verkar, en plats med historia värd att berättas och ett namn som för alltid är förknippat med vårt ursprung och vår framgång. Men nu kommer High Coast att ta över, vidga vyerna, skapa nya associationer för våra produkter.

Vårt varumärkesbyte till High Coast Single Malt Whisky kommer att ske officiellt under Whiskyfestivalen den 29 och 30 juni i år i samband med att vi inviger vår nya utbyggnad av produktionen. Det blir något att se fram emot.
Redan i höst kommer de första High Coast-buteljeringarna att lanseras på marknaden. Det är vår förhoppning att ni kommer att tycka att de gör Höga Kusten rättvisa och tar stafettpinnen från Box vidare till nya höjder.